T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ŞİŞLİ - Şişli Anadolu Lisesi

ÇAĞ KAPATIP YENİ BİR ÇAĞ AÇAN HAN, FATİH SULTAN MEHMET HAN

          SULTAN 2. MURAT'IN OĞLU OLAN 2. MEHMET, 30 MART 1432'DE EDİRNE'DE DÜNYAYA GELDİ. İKİ LALASI KASAPZADE MAHMUT VE NİŞANCI İBRAHİM İLE 1143'TE EDİRNE'DEN MANİSA'YA VALİ OLARAK GÖNDERİLEN 2. MEHMET, AYNI YILIN SONLARINDA AĞABEYİ AMASYA VALİSİ ŞEHZADE ALAEDDİN ALİ ÇELEBİ'NİN VEFATI ÜZERİNE TAHTIN TEK VARİSİ DURUMUNA GELDİ. BABASI SULTAN 2. MURAT'IN İSTEĞİYLE 1444'TE, HENÜZ 12 YAŞINDAYKEN TAHTA ÇIKTI.

          DEVLETİN TECRÜBESİZ GENÇ BİR SULTANIN ELİNE BIRAKILMASI İÇ VE DIŞ SORUNLARA, İSYANLARA YOL AÇTI. BALKANLAR'DA VE ANADOLU'DA 2. MURAT ZAMANINDA ALINAN BİRÇOK YER ELDEN ÇIKTI.

          TAHTI İKİ YIL SONRA 1446'DA BABASINA DEVREDEN 2. MEHMET, 19 YAŞINA GELDİĞİNDE PADİŞAHIN VEFATIYLA YENİDEN TAHTA ÇIKTI.

ANADOLU'DA VE BALKANLAR'DA DURUMU KONTROL ALTINA ALAN 2. MEHMET, SORUN ÇIKARAN YENİÇERİ OCAĞI'NDA DA DEĞİŞİKLİKLER YAPARAK İSTANBUL'UN FETHİNE ODAKLANDI. 1452 YILININ AĞUSTOS SONUNDA BOĞAZ'I KONTROL ALTINA ALACAK RUMELİ HİSARI'NIN İNŞASI TAMAMLANDI.

          2. MEHMET, DEFALARCA GİRİŞİMDE BULUNULMASINA RAĞMEN ELE GEÇİRİLEMEYEN BİZANS'IN ELİNDEKİ İSTANBUL'U, 54 GÜN SÜREN KUŞATMANIN ARDINDAN 1453 YILINDA HENÜZ 21 YAŞINDAYKEN FETHEDEREK "FATİH" UNVANINI ALDI. FETİH SIRASINDA GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTÜP HALİÇ'E İNDİREREK SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN FATİH SULTAN MEHMET, BU FETİHLE ORTA ÇAĞ'I KAPATIP YENİ ÇAĞ'I AÇTI. İSTANBUL'UN FETHİNDEN SONRA ŞEHRİN YAĞMALANMASINA İZİN VERMEYEREK CAN VE MAL GÜVENLİĞİ GARANTİSİ VERDİĞİ HALKIN GÖNLÜNÜ KAZANAN FATİH SULTAN MEHMET, FETHİN SEMBOLÜ OLARAK AYASOFYA KİLİSESİ'Nİ CAMİYE ÇEVİRDİ. TOPLANMAYA ÇALIŞILAN HAÇLI ORDUSUNA KARŞI 1454'TE VENEDİK VE CENEVİZLİLERLE ANTLAŞMALAR YAPTI. 1457'DE HAÇLI DONANMASI LİMNİ, TAŞOZ VE SEMADİREK'İ İŞGAL ETSE DE FATİH'İN İSMAİL BEY KOMUTASINDA GÖNDERDİĞİ DONANMA KISA SÜREDE BU BÖLGELERİ GERİ ALDI.

          1461'DE TRABZON RUM İMPARATORLUĞU'NUN VARLIĞINA SON VEREN FATİH SULTAN MEHMET, 1462'DE RUMELİ SEFERİNE ÇIKARAK EFLAK'I OSMANLI DEVLETİ'NE BAĞLADI VE 1463'TE İSE BOSNA'YI TAMAMEN ELE GEÇİRDİ. GEDİK AHMET PAŞA KUMANDASINDA GÜNEY İTALYA'YA DONANMA İLE ORDULAR SEVK EDEN FATİH SULTAN MEHMET, 26 TEMMUZ 1480'DE OTRANTO'YU ELE GEÇİRDİ. PADİŞAHLIĞI DÖNEMİNDE 25 SEFERİ BİZZAT YÖNETEN FATİH, BABASI 2. MURAT DÖNEMİNDE 880 BİN KİLOMETREKARE OLARAK DEVRALDIĞI OSMANLI TOPRAKLARINI, 2 MİLYON 214 BİN KİLOMETREKAREYE ULAŞTIRDI.

          GUT HASTALIĞI OLAN FATİH SULTAN MEHMET, ANADOLU'YA ÇIKTIĞI SEFER SIRASINDA 3 MAYIS 1481'DE GEBZE YAKINLARINDAKİ HÜNKAR ÇAYIRI'NDA VEFAT ETTİ. CENAZESİ, KENDİ ADINI TAŞIYAN FATİH CAMİSİ'NDEKİ TÜRBESİNE DEFNEDİLDİ.

 

ENTELEKTÜEL HÜKÜMDAR

TARİHÇİLER TARAFINDAN "ASKERİ DEHA" VE "BÜYÜK DEVLET İNSANI" OLARAK GÖSTERİLEN FATİH SULTAN MEHMET, ORDU DÜZENİNDE YENİLİKLERE GİDİP ATEŞLİ VE SON TEKNOLOJİ SİLAHLARI ÜRETTİ, ASKER SAYISINI ARTIRDI. DEVRİNİN EN BÜYÜK ALİMLERİ MOLLA HÜSREV, MOLLA GÜRANİ, MOLLA YEGAN, HIZIR BEY VE HOCAZADE MUSLİHUDDİN'DEN DERS ALAN FATİH SULTAN MEHMET, MERAK ETTİĞİ ALANLARDA DA UZMAN KİŞİLERİ GETİRTİP ÖZEL EĞİTİM ALDI. ARAPÇA, FARSÇA, LATİNCE, İTALYANCA, SLAVCA BİLEN FATİH SULTAN MEHMET, MATEMATİK, COĞRAFYA, ASTRONOMİ, FİZİK GİBİ PEK ÇOK ALANDA DA BİLGİ SAHİBİ ENTELEKTÜEL BİR HÜKÜMDARDI.

ŞİİRE DE İLGİ DUYAN FATİH SULTAN MEHMET, "AVNİ" MAHLASIYLA ŞİİRLER YAZDI. SANATA VE İLME VERDİĞİ ÖNEMLE DE BİLİNEN FATİH, PADİŞAHLIĞI SÜRESİNCE BİRÇOK MEDRESE YAPTIRARAK, DÜNYANIN FARKLI ÜLKELERİNDEN BİLİM İNSANLARINI İSTANBUL'A DAVET EDEREK HİMAYE ETTİ.

          TARİHTEKİ İMPARATORLUK KURUCULARININ VASIFLARINI TAŞIYAN FATİH SULTAN MEHMET, DÜNYA HAKİMİYETİNİ AMAÇ EDİNMİŞ KUDRETLİ BİR ASKER VE GENİŞ GÖRÜŞLÜ BİR HÜKÜMDARDI. BAZI RUM TEBAALAR ONU, İSTANBUL'U ELİNDE TUTMASI SEBEBİYLE "KAYSER-İ RUM" YANİ ROMA İMPARATORU OLARAK GÖRDÜ.

 

04-05-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.05.2021 - Güncelleme: 04.05.2021 12:59 - Görüntülenme: 579
  Beğen | 6  kişi beğendi

Etiketler :
FATİH, SULTAN, MEHMET,