T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ŞİŞLİ - Şişli Anadolu Lisesi

VALUE YOUR WATER

Clean water and sanitation are the 6th Sustainable Development Goal of the UN, and it's crucial to address this issue globally. In Istanbul, water scarcity is becoming a pressing issue as the occupancy rate of the city's dams is only 36.74%, and the risk of water cuts in the summer due to reliance on rainwater is high. Unfortunately, 1 in 3 people around the world lacks access to safe drinking water. By 2050, it's estimated that 5.7 billion people may be living in areas where water is limited for at least one month per year.

To tackle this issue and raise awareness, the Environment and Climate Club was established at our school in Istanbul during the 2022-2023 academic year. The club has partnered with Şişli Municipality to launch a project which aims to be an inclusive and collaborative awareness movement involving all students in the school.

As part of the project, five students, along with members of the Environment and Climate Club, will install water-saving devices in their kitchens and bathrooms. Colorful tags promoting water conservation will be affixed to the sinks and a seminar on the value of water will be given to family members who participate in the project. Water consumption rates before and after installing the devices will be examined, and the impact will be measured in cubic meters. Additionally, 1-liter plastic bottles will be placed in toilet cisterns to reduce the amount of water used with each flush.

The project's outputs will be shared with stakeholders, including Şişli Municipality, parents, and all other schools in the Şişli district. The project aims to spread the message of water conservation far and wide, reaching every school, public building, and residence in the district. The goal is to value and conserve water and make a big impact on our planet's future by taking small steps today. With this project we hope to inspire more individuals and communities to take action to save our planet's most precious resource - water.

 

 

 

Dünya genelinde nüfus artışı, iklim değişikliği ve kirlilik nedeniyle su kıtlığı ve diğer su ile ilgili sorunlarla karşı karşıya olan insan sayısı artmaktadır. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan 6.sı temiz su ve sanitasyondur. Bu bilinçle temiz su kaynaklarının korunması ve temiz su kıtlığının önüne geçilebilmesi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük önem arz etmektedir. 


Dünyada bugün her 3 kişiden birinin güvenli içme suyuna erişimi yok ve 2050 yılına gelindiğinde dünyada 5,7 milyar insanın yılda en az 1 ay suyun kısıtlı olduğu yerlerde yaşıyor olabileceği tahmin ediliyor. 


İstanbul özelinde ise 21 Mart 2023 tarihi itibariyle İstanbul barajlarının doluluk oranı %36.74’tür. Bu da yaklaşık şehrin 70 günlük su ihtiyacı anlamına gelmektedir. Yağmur suyuna bağlılıktan kaynaklanan temiz suda yaşanan dalgalanmalar sürdürülebilirlik açısından sıkıntılara yol açmaktadır. 


Yaz mevsiminde su kesintisi tehlikesiyle karşı karşıya olan kentimizi sıkıntılı günler beklemektedir. Okulumuz, İstanbul’un en önemli ticaret, kültürel ve kalabalık ilçelerinden Şişli ilçesinde yer almaktadır. Tüm dünyada yaşanan iklim krizi, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi sebeplere okulumuzda farkındalık yaratmak için 2022 – 2023 eğitim öğretim yılında okulumuz bünyesinde Çevre ve İklim Kulübü kurulmuştur. Yıl içerisinde yaptığımız çalışmalara binaen Şişli Belediyesiyle ortak bir proje yürütme kararı almıştık. Bu proje okulumuzdaki tüm öğrencileri kabul eden kapsayıcı ve ortak çalışmayı hedefleyen bir farkındalık projesi olmasının yanı sıra aynı zamanda net sonuçlar elde edebilecek bir projedir. 


BM Dünya Su Geliştirme Raporu'na göre, suyun değerini belirlemek alınacak diğer önlemlerden daha önemlidir. Suyun değerini tanımlamak, ölçmek, ifade etmek, karar verme sürecine dahil etmek, sürdürülebilir ve adil su kaynakları yönetimini ve Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SKH) başarma açısından temel öneme sahiptir.Bizim projemiz de suyun değerinin bilinmesine yönelik büyük farkındalık yaratacaktır. Çünkü suyun nasıl değerlendirileceğini kontrol edenler, nasıl kullanılacağını da kontrol ederler. Bu nedenle, okulumuzun öğrencileri tarafından "Value Your Water" olarak adlandırılan proje ismi belirlenmiştir.



Value Your Water projesi kapsamında proje yürütücüsü 5 öğrencimiz, Çevre ve İklim kulübü öğrencileri başta olmak üzere isteyen tüm okul öğrencilerimiz evlerindeki mutfak ve banyo musluklarına su tasarruf aparatları takacak. Muslukların olduğu lavabolara küçük ve çarpıcı su tasarrufuna yönelik etiketler hazırlanacak ve yapıştırılacak. Bu kapsamda hedef kitleyi artırmak için projeye katılan aile bireylerine yönelik suyun değerinin anlatıldığı bir seminer verilecek. Aparatların takılmasından sonra ve önceki su kullanım oranları metreküp cinsinde incelenecek ve ne kadar tasarruf yapıldığı su faturaları aracılığıyla incelenecek.  Ayrıca sifonlardan kullanılan suyun azaltılması için sifon haznelerine 1 litrelik pet şişeler yerleştirilecek. 


Proje çıktıları paydaşlarımız olan Şişli Belediyesi, velilerimiz ve Şişli ilçesindeki diğer tüm okullarla da paylaşılacak. Yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında da projenin tüm okullarda, kamu binalarında ve evlerde kullanılması sağlanacak.

Bu proje ile, Çevre ve İklim Kulübü, dünyamızın en değerli kaynaklarından biri olan suyu korumak için daha fazla birey ve toplulukların harekete geçmesini umuyor.

 

27-03-2023
27-03-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2023 - Güncelleme: 30.03.2023 11:02 - Görüntülenme: 1093
  Beğen | 12  kişi beğendi