T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ŞİŞLİ - Şişli Anadolu Lisesi

Haberler

May

MEF ÜNİVERSİTESİ OKULDA ÜNİVERSİTE KULÜBÜ İLE YAPTIĞIMIZ ORTAK PROJE ÇERÇEVESİNDE BİR GRUP GÖNÜLLÜ ÖĞRENCİLERİMİZ ÜLKEMİZİN ÇEŞİTLİ ŞEHİRLERİNDEKİ İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE DESTEKLEME DERSLERİ VERMEKTEDİR. OKULUMUZU BAŞARI İLE TEMSİL EDEN LARA Ö, MELTEM K, SİMAY U, DENİZ ŞULE Ö, MEHRİBAN C, NURAN SUDE Ö, CEYDA A, BENAN T, TUNA H, BERİL SU A, İZEL B VE EKİN S İSİMLİ ÖĞRENCİLERİMİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

May

  

          OKULUMUZDA SINIF BAZLI, ÖĞRETMENLER, SORUMLU REHBER ÖĞRETMEN VE VELİLERİMİZİN KATILIMI İLE UZAKTAN ÇEVRİM İÇİ VELİ TOPLANTILARI YAPILMAKTADIR. 

May

OKULUMUZ "MORE INNOVATION, LESS WATERPRINTS" İSİMLİ KA122-SCH ERASMUS+ PROJESİNE KOORDİNATÖR OKUL OLARAK BAŞVURUDA BULUNMUŞTUR.

          PROJEYİ ÇOK KISA BİR ZAMAN DİLİMİNDE YAZAN VE BAŞVURU AŞAMALARINI BÜYÜK BİR SABIRLA TAMAMLAYAN İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİMİZ BUKET ŞAHİN, BURCU BATMAZ ve DİDEM TURHAN HOCALARIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

May

          OKULUMUZ İNGİLİZCE ZÜMRESİ ÖĞRETMENLERİNDEN DİDEM TURHAN HOCAMIZ VE DEĞERLİ EŞİNİN LİLA ADINI VERDİKLERİ BİR ÇOCUKLARI DÜNYAYA GELMİŞTİR. KÜÇÜK LİLA'YA YAŞAMI BOYUNCA GÜZELLİKLERLE KARŞILAŞACAĞI SAĞLIKLI VE BAŞARILI BİR ÖMÜR DİLİYORUZ.

May

          DÜNYA HEMŞİRELER GÜNÜ, HEMŞİRELERİN TOPLUMA YAPTIKLARI KATKILARI ONURLANDIRMAK ÜZERE HER YIL DÜNYA GENELİNDE 12 MAYIS TARİHİNDE (FLORENCE NIGHTINGALE'İN DOĞUM GÜNÜ) KUTLANAN BU ÖZEL GÜNDE HER TÜRLÜ OLUMSUZLUKTA, MADDİ VE MANEVİ ZORLUKTA ÜLKEMİZİN HER KÖŞESİNDE, İNSAN HAYATININ KUTSALLIĞINDAN ÖDÜN VERMEKSİZİN, HER TÜRLÜ ÖZVERİ VE GAYRETLE MESLEĞİNİ İCRA ETMEYE ÇALIŞAN TÜM HEMŞİRELERİMİZİN "12 MAYIS HEMŞİRELER GÜNÜNÜ" KUTLAR SAĞLIK VE MUTLULUKLAR DİLERİZ.

May

          COVID-19 SALGINI TEDBİRLERİ DOĞRULTUSUNDA BU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 9,10 VE 11. SINIFLARA YÖNELİK 1. ORTAK VE SINAVLARIN GENEL İŞLEYİŞİ HAKKINDA BAKANLIĞIMIZ BU SÜRECİ YENİDEN DÜZENLEMİŞTİR.

LÜTFEN AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMALARI DİKKATLİCE OKUYUNUZ VE DETAYLAR İÇİN SİTEMİZİ TAKİPTE KALINIZ.

May

          TÜRK EDEBİYATININ BÜYÜK USTASI SAİT FAİK ABASIYANIK'IN ARAMIZDAN AYRILIŞININ 67. YILI  ANISINA ÖZLEM VE SAYGIYLA...        

May

          BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 1992 YILINDA ALDIĞI BİR KARARLA 10-16 MAYIS HAFTASINI ENGELLİLER HAFTASI OLARAK KABUL ETMİŞTİR. BU KARAR DOĞRULTUSUNDA ÜYE 156 ÜLKEDE HER YIL KARARLAŞTIRILAN PROGRAMLAR ÇERÇEVESİNDE:

• 10 MAYIS ENGELLİLER HAFTASININ AÇILIŞI

• 11 MAYIS GÖRMEYENLER GÜNÜ

• 12 MAYIS İŞİTME VE KONUŞMA KUSURLULARI GÜNÜ

• 13 MAYIS ORTOPEDİK ENGELLİLER GÜNÜ

• 14 MAYIS ZEKÂ VE RUHSAL ENGELLİLER GÜNÜ

• 15 MAYIS GÜÇSÜZ YAŞLILAR VE KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLAR GÜNÜ

• 16 MAYIS ENGELLİLER HAFTASINA GENEL BAKIŞ.

ETKİNLİKLER YAPILMAKTADIR.

May

          MATEMATİK DERGİMİZ MATESİ ŞAL MAT'IN 6. SAYISINI YAYINLAMIŞ OLDUĞUMUZU BİLDİRMEKTEN GURUR DUYARIZ. MATEMATİK ZÜMREMİZDEN HASAN SARITAŞ VE BİR GRUP ÖĞRENCİMİZN HAZIRLADIĞI BU SAYIYI OKUMAKTAN BÜYÜK BİR KEYİF ALACAĞINZI İNANIYORUZ.

          İŞBİRLKÇİ WEB 2.0 ARAÇLARI HAZZIRLANARAK KULLANILAN BU DERGİMİZİ SALGIN DÖNEMİ BİTİMİNDE AYRICA BASTIRARAK ÖĞRENCİLERİMİZİN VE TÜM PAYDAŞLARIMZIN HİZMETİNE SUNACAĞIZ.

May

          ANNELERİ ANMA AMACIYLA, SADECE ANNELER İÇİN KUTLANAN ONLARA OLAN SEVGİYİ, BAĞLILIĞI VE SAYGIYI TEMSİL EDEN ONLARI ANMAK VE ONURLANDIRMAK İÇİN KUTLANAN BU GÜNDE "BİR GÜN DEĞİL HER GÜN KIYMET BİLMEK DİLEĞİYLE. ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN.!".

 

 

ÖĞRECİLERİMİZİN HAZIRLADIĞI ANNELER GÜNÜ VİDEOSU İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ.

May

          SEMAVİ DİNLERİN EN SONUNCUCU OLAN İSLAM'DA, KUR'AN-I KERİM'İN İNDİRİLMEYE BAŞLANDIĞI KADİR GECESİ, "SEMA KAPILARININ AÇILDIĞI, DUA VE TÖVBELERİN KABUL EDİLDİĞİ KUTLU GECE" OLARAK KABUL EDİLİYOR.

          BİN AYDAN DAHA HAYIRLI OLDUĞUNU BİLDİĞİMİZ KADİR GECESİNİN TÜM İNSANLIĞA HAYIRLAR GETİRMESİ TEMENNİSİYLE GECENİZİ TEBRİK EDERİZ.

May

          ŞAL AİLESİNİN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ZÜMRESİNDEN  SAYIN  ZEHRA AKYILDIZ  HOCAMIZIN LİDERLİĞİNDE VE ÖĞRENCİLERİMİZİN KATKI VE YARDIMLARI İLE ÜÇÜNCÜ SAYISINI YAYINLAYACAĞIMIZ  TEMASI, "YALNIZLIK ŞAİRİ" OLARAK ADLANDIRILAN VE BU YIL ÖLÜMÜNÜN 40. YILI  YILDÖNÜMÜ OLAN ÖZDEMİR ASAF OLAN ŞİİR DERGİMİZ, ŞİİR ŞAL'DANIN BU SAYISI  #UZAKTAN EĞİTİM MOTTOSUNA SADIK KALINARAK WEB 2.0 ARAÇLARI VE İŞBİRLİKÇİ ONLINE PROGRAMLARIN YARDIMI İLE TÜM PAYDAŞLARIMIZIN İSTİFADESİNE SUNULMAK ÜZERE YAYINA HAZIR HALE GETİRİLMİŞTİR.

          

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK ŞAİRLERDEN OLAN ÖZDEMİR ASAF, 11 HAZİRAN 1923 TARİHİNDE ANKARA'DA DÜNYAYA GELDİ. ASIL ADI HALİT ÖZDEMİR ARUN'DUR. BABASI MEHMET ASAF, ŞURA-YI DEVLET'İN KURUCULARINDANDI. USTA ŞAİR, HENÜZ 7 YAŞINDAYKEN BABASINI KAYBETTİ. ASAF İLE AİLESİ, BABASININ VEFATINDAN SONRA İSTANBUL'A TAŞINDI VE HAMİDİYE HANIM'IN ACIBADEM'DEKİ KÖŞKÜNDE BİÇKİ DİKİŞ KURSU AÇMASIYLA GEÇİMLERİNİ SAĞLADI. ÖZDEMİR ASAF, 1930'DA GALATASARAY LİSESİ'NİN İLKOKULUNDA BAŞLADIĞI EĞİTİMİNE, 1941'DE 11. SINIFTAYKEN EK SINAVLA KABATAŞ ERKEK LİSESİ'NDE DEVAM ETTİ VE BURADAN 1942'DE MEZUN OLDU.

          İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 3. SINIFA KADAR İKTİSAT FAKÜLTESİ VE 1 YIL DA GAZETECİLİK ENSTİTÜSÜ'NDE EĞİTİM GÖREN ASAF, OKULDA TANIŞTIĞI SABAHAT SELMA TEZAKIN İLE 14 EYLÜL 1946'DA EVLENDİ. EVLİLİKTEN SONRA YÜKSEK ÖĞRENİMİNİ TAMAMLAYAMADAN ÇALIŞMA HAYATINA ATILAN ASAF, 1942'DEN BERİ SÜRDÜRDÜĞÜ SİGORTA PRODÜKTÖRLÜĞÜ İŞİNE DEVAM ETTİ.

          USTA ŞAİR, 1948'DE VATANİ GÖREVİNİ YAPMAK ÜZERE ASKERE GİTTİ. ZAMAN VE TANİN GAZETELERİNDE DE ÇEVİRMEN OLARAK ÇALIŞAN ASAF'IN İLK ŞİİRİ, 1939'DA SERVET-İ FÜNUN-UYANIŞ DERGİSİNDE YAYIMLANDI. BÜYÜK DOĞU, VARLIK, YENİLİK, AMAÇ, KAYNAK, EDEBİYAT DÜNYASI, ŞADIRVAN, YEDİTEPE, SEÇİLMİŞ HİKAYELER, YENİLİK, VATAN, DOST, TÜRKÇE VE TÜRK DİLİ GİBİ GAZETE VE DERGİLERDE DE ŞİİRLER KALEME ALAN ASAF, ÇEVİRİ ŞİİRLERE DE İMZA ATTI.

İSTANBUL'DAKİ EVİNDE 28 OCAK 1981'DE 58 YAŞINDAYKEN HAYATINI KAYBEDEN ASAF'IN CENAZESİ AŞİYAN MEZARLIĞI'NA DEFNEDİLDİ. USTA ŞAİRİN BAZI ESERLERİ VEFATINDAN SONRA YAYIMLANDI.

May

          MESLEKİ EĞİTİM, FEN LİSELERİ VE BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNDE (BİLSEM) YAPILAN FİKRÎ MÜLKİYET ÇALIŞMALARI İLE 2021 YILINDA 2 BİN 291 PATENT BAŞVURUSU YAPILDI. İLK DÖRT AYDA ELDE EDİLEN BAŞARIYA BAKILDIĞINDA GELİNEN NOKTANIN SEVİNDİRİCİ OLDUĞUNU BELİRTEN MİLLÎ EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI MAHMUT ÖZER, "FİKRÎ MÜLKİYET VE SINAİ HAKLARLA İLGİLİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARIMIZDA VE BAKANLIĞIMIZDA OLDUKÇA GÜÇLÜ BİR DENEYİM VE KÜLTÜR OLUŞTU. BU YIL YAPTIĞIMIZ BAŞVURULARDAN 182 PATENT, FAYDALI MODEL, TASARIM VE MARKA TESCİLİNİ ALDI. 2021 YILINDA ÖNÜMÜZE KOYDUĞUMUZ HEDEFE DE KOLAYLIKLA ULAŞACAĞIMIZA İNANIYORUM." DEDİ.

May

          SULTAN 2. MURAT'IN OĞLU OLAN 2. MEHMET, 30 MART 1432'DE EDİRNE'DE DÜNYAYA GELDİ. İKİ LALASI KASAPZADE MAHMUT VE NİŞANCI İBRAHİM İLE 1143'TE EDİRNE'DEN MANİSA'YA VALİ OLARAK GÖNDERİLEN 2. MEHMET, AYNI YILIN SONLARINDA AĞABEYİ AMASYA VALİSİ ŞEHZADE ALAEDDİN ALİ ÇELEBİ'NİN VEFATI ÜZERİNE TAHTIN TEK VARİSİ DURUMUNA GELDİ. BABASI SULTAN 2. MURAT'IN İSTEĞİYLE 1444'TE, HENÜZ 12 YAŞINDAYKEN TAHTA ÇIKTI.

          DEVLETİN TECRÜBESİZ GENÇ BİR SULTANIN ELİNE BIRAKILMASI İÇ VE DIŞ SORUNLARA, İSYANLARA YOL AÇTI. BALKANLAR'DA VE ANADOLU'DA 2. MURAT ZAMANINDA ALINAN BİRÇOK YER ELDEN ÇIKTI.

          TAHTI İKİ YIL SONRA 1446'DA BABASINA DEVREDEN 2. MEHMET, 19 YAŞINA GELDİĞİNDE PADİŞAHIN VEFATIYLA YENİDEN TAHTA ÇIKTI.

ANADOLU'DA VE BALKANLAR'DA DURUMU KONTROL ALTINA ALAN 2. MEHMET, SORUN ÇIKARAN YENİÇERİ OCAĞI'NDA DA DEĞİŞİKLİKLER YAPARAK İSTANBUL'UN FETHİNE ODAKLANDI. 1452 YILININ AĞUSTOS SONUNDA BOĞAZ'I KONTROL ALTINA ALACAK RUMELİ HİSARI'NIN İNŞASI TAMAMLANDI.

          2. MEHMET, DEFALARCA GİRİŞİMDE BULUNULMASINA RAĞMEN ELE GEÇİRİLEMEYEN BİZANS'IN ELİNDEKİ İSTANBUL'U, 54 GÜN SÜREN KUŞATMANIN ARDINDAN 1453 YILINDA HENÜZ 21 YAŞINDAYKEN FETHEDEREK "FATİH" UNVANINI ALDI. FETİH SIRASINDA GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTÜP HALİÇ'E İNDİREREK SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN FATİH SULTAN MEHMET, BU FETİHLE ORTA ÇAĞ'I KAPATIP YENİ ÇAĞ'I AÇTI. İSTANBUL'UN FETHİNDEN SONRA ŞEHRİN YAĞMALANMASINA İZİN VERMEYEREK CAN VE MAL GÜVENLİĞİ GARANTİSİ VERDİĞİ HALKIN GÖNLÜNÜ KAZANAN FATİH SULTAN MEHMET, FETHİN SEMBOLÜ OLARAK AYASOFYA KİLİSESİ'Nİ CAMİYE ÇEVİRDİ. TOPLANMAYA ÇALIŞILAN HAÇLI ORDUSUNA KARŞI 1454'TE VENEDİK VE CENEVİZLİLERLE ANTLAŞMALAR YAPTI. 1457'DE HAÇLI DONANMASI LİMNİ, TAŞOZ VE SEMADİREK'İ İŞGAL ETSE DE FATİH'İN İSMAİL BEY KOMUTASINDA GÖNDERDİĞİ DONANMA KISA SÜREDE BU BÖLGELERİ GERİ ALDI.

          1461'DE TRABZON RUM İMPARATORLUĞU'NUN VARLIĞINA SON VEREN FATİH SULTAN MEHMET, 1462'DE RUMELİ SEFERİNE ÇIKARAK EFLAK'I OSMANLI DEVLETİ'NE BAĞLADI VE 1463'TE İSE BOSNA'YI TAMAMEN ELE GEÇİRDİ. GEDİK AHMET PAŞA KUMANDASINDA GÜNEY İTALYA'YA DONANMA İLE ORDULAR SEVK EDEN FATİH SULTAN MEHMET, 26 TEMMUZ 1480'DE OTRANTO'YU ELE GEÇİRDİ. PADİŞAHLIĞI DÖNEMİNDE 25 SEFERİ BİZZAT YÖNETEN FATİH, BABASI 2. MURAT DÖNEMİNDE 880 BİN KİLOMETREKARE OLARAK DEVRALDIĞI OSMANLI TOPRAKLARINI, 2 MİLYON 214 BİN KİLOMETREKAREYE ULAŞTIRDI.

          GUT HASTALIĞI OLAN FATİH SULTAN MEHMET, ANADOLU'YA ÇIKTIĞI SEFER SIRASINDA 3 MAYIS 1481'DE GEBZE YAKINLARINDAKİ HÜNKAR ÇAYIRI'NDA VEFAT ETTİ. CENAZESİ, KENDİ ADINI TAŞIYAN FATİH CAMİSİ'NDEKİ TÜRBESİNE DEFNEDİLDİ.

 

ENTELEKTÜEL HÜKÜMDAR

TARİHÇİLER TARAFINDAN "ASKERİ DEHA" VE "BÜYÜK DEVLET İNSANI" OLARAK GÖSTERİLEN FATİH SULTAN MEHMET, ORDU DÜZENİNDE YENİLİKLERE GİDİP ATEŞLİ VE SON TEKNOLOJİ SİLAHLARI ÜRETTİ, ASKER SAYISINI ARTIRDI. DEVRİNİN EN BÜYÜK ALİMLERİ MOLLA HÜSREV, MOLLA GÜRANİ, MOLLA YEGAN, HIZIR BEY VE HOCAZADE MUSLİHUDDİN'DEN DERS ALAN FATİH SULTAN MEHMET, MERAK ETTİĞİ ALANLARDA DA UZMAN KİŞİLERİ GETİRTİP ÖZEL EĞİTİM ALDI. ARAPÇA, FARSÇA, LATİNCE, İTALYANCA, SLAVCA BİLEN FATİH SULTAN MEHMET, MATEMATİK, COĞRAFYA, ASTRONOMİ, FİZİK GİBİ PEK ÇOK ALANDA DA BİLGİ SAHİBİ ENTELEKTÜEL BİR HÜKÜMDARDI.

ŞİİRE DE İLGİ DUYAN FATİH SULTAN MEHMET, "AVNİ" MAHLASIYLA ŞİİRLER YAZDI. SANATA VE İLME VERDİĞİ ÖNEMLE DE BİLİNEN FATİH, PADİŞAHLIĞI SÜRESİNCE BİRÇOK MEDRESE YAPTIRARAK, DÜNYANIN FARKLI ÜLKELERİNDEN BİLİM İNSANLARINI İSTANBUL'A DAVET EDEREK HİMAYE ETTİ.

          TARİHTEKİ İMPARATORLUK KURUCULARININ VASIFLARINI TAŞIYAN FATİH SULTAN MEHMET, DÜNYA HAKİMİYETİNİ AMAÇ EDİNMİŞ KUDRETLİ BİR ASKER VE GENİŞ GÖRÜŞLÜ BİR HÜKÜMDARDI. BAZI RUM TEBAALAR ONU, İSTANBUL'U ELİNDE TUTMASI SEBEBİYLE "KAYSER-İ RUM" YANİ ROMA İMPARATORU OLARAK GÖRDÜ.

 

May

          ÜLKEMİZDE 1987 YILINDAN BU YANA HER YIL 4-10 MAYIS TARİHLERİ ARASI "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAFTASI" OLARAK KUTLANMAKTADIR. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN ÇEŞİTLİ SEMPOZYUM VE TOPLANTILARLA ÜLKEMİZDE "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ" BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE İŞ KAZALARINI ÖNLEMEYE YÖNELİK ÇEŞİTLİ FAALİYETLERDE BULUNULMAKTADIR.

          ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ KONULARINDAN BİRİ OLAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONUSU TÜM ÜLKELERİN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU ORTAK BİR SORUNDUR. ÇÜNKÜ BU KONUDOĞRUDAN İNSAN SAĞLIĞI VE HAYATI İLE İLGİLİDİR VE HİÇBİR ŞEY İNSANDAN DAHA DEĞERLİ DEĞİLDİR.

          YAPILAN ARAŞTIRMALARA GÖRE İŞ KAZALARININ YÜZDE %98'İ, MESLEK HASTALIKLARININ YÜZDE %99'U ÖNLENEBİLİR İKEN; GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADIĞI İÇİN MAALESEF HER YIL İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDAN DOLAYI BİRÇOK İNSAN HAYATINI KAYBETMEKTEDİR. İŞYERLERİNDE ÖNCE İNSAN, ÖNCE SAĞLIK, ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ ANLAYIŞI İLE HAREKET EDİLEREK, TÜM SÜREÇLERDE BİRİNCİ ÖNCELİĞİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE VERİLMESİ, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASI MUTLAKA SAĞLANMALIDIR.

          BU SENE 34. DÜZENLENECEK OLAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAFTASININ ÇALIŞMA HAYATINA OLUMLU KATKILAR SAĞLAMASINI DİLİYORUZ.