T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ŞİŞLİ - Şişli Anadolu Lisesi

Haberler

Nis

          İSTANBUL İL COĞRAFYA ZÜMRESİNİN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU İSTANBUL GENELİ COĞRAFYA BİLGİ YARIŞMASINDA 10-C SINIFI ÖĞRENCİMİZ YİĞİT ALİ ÖZER 10. SINIFLARDA BİRİNCİ OLMUŞTUR.

          ÖĞRENCİMİZ YİĞİT ALİ ÖZER'E, COĞRAFYA ÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA BAYKUŞ HOCAMIZA VE 10-C SINIFI REHBER ÖĞRETMENİ TAYFUR TAMER GÜZELSOY HOCAMIZA VERMİŞ OLDUKLARI EMEKLERİNDEN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDİYOR SEVGİLİ ÖĞRENCİMİZİ BİR KEZ DAHA TEBRİK EDİYORUZ.

Nis

            OKULUMUZ ÖĞRETMENLERİNDEN FİLİZ ARSLAN HOCAMIZIN AĞABEYİ  GEÇİRMİŞ OLDUĞU RAHATSIZLIKTAN DOLAYI VEFAT ETMİŞTİR. MERHUMA ALLAH'TAN RAHMET,  SAYIN HOCAMIZA VE KEDERLİ AİLESİNE DE BAŞ SAĞLIĞIVE SABIR  DİLERİZ.

Mrt

ŞİİR ŞAL'DA V2 ORHAN VELİ

ŞİİR ŞAL'DA 

ŞAL AİLESİNİN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ZÜMRESİNDEN  SAYIN  MELTEM ÇALIŞKAN  HOCAMIZIN LİDERLİĞİNDE VE ÖĞRENCİLERİMİZİN KATKI VE YARDIMLARI İLE İKİNCİ SAYISINI YAYINLAYACAĞIMIZ 13 NİSAN 1914 TARİHİNDE DOĞMUŞ VE BU YIL 107. DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLAYACAĞIMIZ, BİZE İLKBAHARI HATIRLATAN VE TEMASI ORHAN VELİ OLAN ŞİİR DERGİMİZ ŞİİR ŞAL'DANIN BU SAYISI  #UZAKTAN EĞİTİM MOTTOSUNA SADIK KALINARAK WEB 2.0 ARAÇLARI VE İŞBİRLİKÇİ ONLINE PROGRAMLARIN YARDIMI İLE TÜM PAYDAŞLARIMIZIN İSTİFADESİNE SUNULMAK ÜZERE YAYINA HAZIR HALE GETİRİLMİŞTİR.

"Ben Orhan Veli, duydum ki merak ediyormuşsunuz, hususi hayatımı" diyen Orhan Veli kimdir? İşte Türk edebiyat tarihine damga Orhan Veli'nin şiirleri ve eserleri

 

            Orhan Veli Kanık, İstanbul'un Beykoz semtine bağlı Yalıköyü'nde 13 Nisan 1914 tarihinde doğdu. Babası Cumhurbaşkanlığı Armoni Orkestrası şefi, klarnet ustası Mehmet Veli Kanık, annesi Fatma Nigar Hanım'dır. Orhan Veli, ailenin ilk çocuğudur. Mizah yazarı Adnan Veli Kanık'ın ağabeyidir ve Füruzan (Yolyapan) adında bir kız kardeşi vardır. Anafartalar İlkokulu'nun ana sınıfında temel eğitimine başladı.

            1921 yılında ilköğrenimi için Galatasaray Lisesi'ne gönderildi. Dördüncü sınıfa kadar bu okula devam etti. Babası 1925 senesinde Cumhurbaşkanlığı Bando Şefliği'ne tayin olunca Ankara'ya taşındı. Burada Gazi İlkokulu'nu bitiren Kanık, orta öğrenimi için yatılı olarak Ankara Erkek Lisesi'ne gitti. Orhan Veli Kanık'ın edebiyata ilgisini ilk fark eden kişi, ilkokul öğretmeni Sedat Bey oldu ve bu konuda yetenekli gördüğü öğrencisini yazmaya teşvik etti. Kanık'ın çocukluk yıllarında kaleme aldığı ilk öyküsü, ''Çocuk Dünyası'' eski yazıyla basılan bir dergide yayımlandı.

            Ankara'da geçen lise yıllarında Kanık, Oktay Rıfat Horozcu'yla tanıştı ve Melih Cevdet Anday'la arkadaş oldu. Ortak duygu ve düşüncelerle bağlı oldukları edebiyat zevki, üç arkadaşı birbirine yakınlaştırdı. Bu üç arkadaş kendi görüşlerini ifade edebilmek ve kaleme aldıkları yazıları, şiirleri yayımlayabilmek için Ankara Lisesi okul kooperatifinin finansörlüğünde, "Sesimiz" adını verdikleri bir dergi çıkarmaya başladı. Kanık, okul arkadaşı Hıfzı Oğuz Bekata'nın etkisinde kalarak, düz yazıdan manzumeye geçti ve ilk şiirleri bu dergide basıldı. Üç genç şair, çıktıkları bu edebiyat yolculuğunda, öğretmenleri arasında yer alan ünlü şair Ahmet Hamdi Tanpınar başta olmak üzere, Halil Vedat Fıratlı ve Yahya Saim Sinanoğlu'nun büyük desteğini gördü.

            Orhan Veli yüksek öğrenimine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin felsefe bölümünde devam etti. Yazmaya olan düşkünlüğünden vazgeçmeyen Kanık, üniversite döneminde de oldukça aktifti. Kendi fakültesinin öğrenci grubu başkanı seçilmesinin yanı sıra, eski okulu olan Galatasaray Lisesi'nde, yardımcı öğretmen olarak görev yaptı. 1936 senesinde, lisans eğitimini bırakmaya karar veren Kanık, ertesi sene Ankara'ya geri döndü. Ankara'da bir süre, PTT Genel Müdürlüğü Telgraf İşleri Reisliği Nizamlar Bürosu'nda memur olarak çalıştı. Aynı sene, şairin yazınsal kimliğini tam olarak ifade eden, biçim ve üslup bakımından tarzını bulmuş olan ilk şiirleri Nahit Sırrı Örik'in desteğiyle, "Varlık" dergisinde yayımlandı. 

GARİPÇİLİK AKIMI

            Melih Cevdet ve Oktay Rıfat ile birlikte çıkardıkları "Garip" adlı şiir kitabıyla, Türk edebiyat tarihinde, ''Garipçilik'' (Birinci Yeni) ismi verilen yeni bir şiir akımı başlattı. Halk dilinde, yalın bir ifade tarzıyla manzumeler kaleme alan Garipçiler, hicivsel unsurlar ve mizah öğeleri kullanmak suretiyle, gündelik olayların da söz konusu yapılabileceğini gözler önüne serdi. 

            Orhan Veli Kanık, Garip'in kendisi tarafından kaleme alınan önsözünde, hece ölçüsü ve uyağın şiiri yozlaştırdığını söylüyor ve onlara göre şiirin, insanın beş duyusuna değil, beynine seslenen bir söz sanatı olduğunu söylüyordu. Şiire, egemen sınıfların beğenilerinin sonucu yerleşen kalıplaşmış öğeler kaldırılmalı, şairaneliğe son verilmeli ve şiir toplumun çoğunluğuna seslenmeliydi. Bu amaç da yalnızca yeni yollar ve yeni araçlarla gerçekleştirilebilirdi.

            Orhan Veli, 1947 yılında yayınlanan 'Yenisi' adlı kitabında, halk şiirinden vazgeçti. Bu kitaptaki şiirler biçim olarak Garip'teki şiirleri andırıyordu ama daha olgun örneklerdi. Duygu ve toplum sorunları ağırlık kazanmıştı. Şiirde gündelik yaşayışa ve sokaktaki insana daha çok yer verilirken; 'tek insan'ın halinden, 'insanların hali'ne yöneliş dikkat çekiyordu.

            1 Ocak 1949'da, iki sayfalık "Yaprak" adlı kültür-sanat dergisini çıkarmaya başladı. 15 günde bir yayımlanan derginin ömrü, finansman sorunu yüzünden kısa sürdü ve 28 sayıyla sınırlı kaldı. Yaprak'ın yayım hayatı, 15 Haziran 1950 tarihinde sona erince, Kanık, İstanbul'a taşınmaya karar verdi.

VE ORHAN VELİ'NİN TALİHSİZ ÖLÜMÜ

            Aynı yılın Kasım ayında, bir haftalığına Ankara'ya gelen Kanık, 10 Kasım 1950 gecesinde, onarım için kazılmış, üzeri kapatılmamış bir çukura düşerek ayağını incitti. Daha sonra İstanbul'a dönen Kanık, bir arkadaş ziyareti sırasında aniden fenalaşması üzerine Cerrahpaşa Hastanesi'ne kaldırıldı. Orhan Veli Kanık, 14 Kasım 1950 tarihinde, beyin kanaması sonucu girdiği komada yaşamını yitirdi.

Cenazesi, Rumelihisarı'nda bulunan Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Yakın arkadaşları tarafından 1 Şubat 1951 tarihinde anısına ''Son Yaprak'' adlı tek baskılık bir dergi yayımlandı. 

Nis

BİLİMCELL ŞUBAT-MART  2021 DERGİMİZİ YAYINLADIK

 

       AYLIK BİLİM DERGİMİZ BİLİMCELL'îN ŞUBAT-MART 2021 SAYISINI  E-DERGİ OLARAK YAYIMLIYORUZ. İŞBİRLİKÇİ WEB2.0 ve 3.0 ARAÇLARI KULLANILARAK HAZIRLANAN BU DERGİMİZ İÇİN BİYOLOJİ ÖĞRETMENİMİZ SERAP KAYA HOCAMIZA, ÖĞRENCİLERİMİZE ve EMEĞİ GEÇEN TÜM PAYDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİYORUZ. Covid-19 SONRASI DERGİMİZ OKUL İDAREMİZ TARAFINDAN BASTIRILACAKTIR.

Nis

          10 ŞUBAT 2021 TARİHİNDE ŞİŞLİ GSİM, ŞİŞLİ İLÇE MEM, TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU ŞİŞLİ İLÇE TEMSİLCİLİĞİ'NİN ORTAKLAŞA DÜZENLEDİĞİ ÇEVRİM İÇİ TURNUVASINDA OKULUMUZ 10-B SINIFINDAN ÇINAR ATAKUL 16 YAŞ KATEGORİSİNDE İLÇE BİRİNCİSİ OLMUŞTUR. 

          ÖĞRENCİMİZ VE OKUL MÜDÜRÜMÜZ DÜZENLENEN BİR TÖREN İLE ÖDÜLLERİNİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ SAYIN DR. MURAT MÜCAHİT YENTÜR'ÜN ELİNDEN ALMIŞLARDIR. ÖĞRENCİMİZ ÇINAR ATAKUL'U TEKRAR TEBRİK EDİYOR BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUZ.

Nis

          68 YIL ÖNCE BUGÜN BİR NATO TATBİKATINDAN DÖNMEKTE OLAN DUMLUPUNAR DENİZALTIMIZ ÇANAKKALE AÇIKLARINDA BİR İSVEÇ ŞİLEBİ İLE ÇARPIŞMA YAŞAMASI SONUCUNDA BOĞAZIN KARANLIK SULARINA GÖMÜLDÜ VE O GÜNKÜ ŞARTLARDA İÇERİDE KALAN DENİZCİLERİMİZE ULAŞMAK MÜMKÜN OLAMADI. AZİZ ŞEHİTLERİMİZ BİR KEZ DAHA RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ.

          BU FACİA İLE İLGİLİ BİR EGE TÜRKÜSÜ ÖZDEŞLEŞTİ. BU TÜRKÜYÜ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Nis

KÜTÜPHANE HAFTASI İÇİN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ZÜMRE HOCALARIMIZDAN ZEHRA AKYILDIZ ÖĞRETMENİMİZ VE ÖĞRENCİLERİNİN HAZIRLADIĞI KÜTÜPHANE HAFTASI FARKINDALIK VİDEOSU İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ.

Nis

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde Otizme Mavi Işık Yak!

Evdeyken Hayata İyilik Kat, Otizme Mavi Işık Yak!

Mrt

SABANCI ÜNİVERSİTESİ TANITIMI YAPILDI

 

     ÜLKEMİZİN ÖNDE GELEN VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEN SABANCI ÜNİVERSİTESİ TANITIM EKİBİ TARAFINDAN OKULUMUZA YAPILAN SUNUMDA KURUMUN TÜM YÖNLERİYLE  TANITIMI YAPILDI. ÖĞRENCİLERİMİZİN SORULARININ DA YANITLANDIĞI SUNUM SON DERCE KEYİFLİ VE AYDINLATICI İDİ. SABANCI ÜNİVERSİTESİ TANITIM EKİBİNE ŞAL AİLE OLARAK ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

Mrt

NEVRUZ NEDİR?  NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kelime anlamı Farsça'da "yeni gün" olan Nevruz, "yılın ilk günü" anlamına geliyor. Türk lehçelerinde Nevruz'un "ulusun ulu günü", "ilk gün", "yeni gün" gibi kullanımları da bulunuyor. Nevruz ne zaman? sorusunun cevabı bölgeye ve topluma göre değişse de genel olarak Nevruz 21 Mart'ta başlıyor, 22 Mart ve 23 Mart günlerinde devam ediyor. Nevruz'un başlangıcı kabul edilen 21 Mart'ın önemi ise bugün gece ile gündüzün eşitlenmesi, karların erimesi, havaların ısınmaya, göç eden kuşların yuvalarına dönmeye başlamasından geliyor... Bütün varlıklar için uyanış, diriliş günü olarak kabul edilen bu özel gün, tüm kültürleri kucaklamaya bugün de devam ediyor. Bazı ülkelerde Nevruz bir anlamda yeni yıl anlamına geliyor. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül – 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.

Mrt

DÜNYA ŞİİR GÜNÜ

            İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan Dünya Şiir Günü'nün amacı "farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel ve bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak" olarak nitelendiriliyor. Şiirin sorgulayarak çeşitlilik yarattığınıbelirten UNESCO, dil çeşitliliğini kutlamak için bugünü "Dünya Şiir Günü" olarak ilan etmiş.

            Şiir okumayı, yazmayı, yayınlamayı teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Şiir Günü, önceleri 5 Ekim'de kutlanırken artık 21 Mart'ta kutlanmaktadır.

Mrt

 AŞIK VEYSEL KİMDİR?

            Veysel Şatıroğlu veya lakabı ile Âşık Veysel, Türk halk ozanı. Avşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur. Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi.

            Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başladı.

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl adına şenlikler yapılır.

            Eserlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı.1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.

 

Mrt

TÜM KADEMELERDEKİ ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE!!!

                   22.03.2021 TARİHİNDEN İTİBAREN YENİ DERS PROGRAMIMIZ DOĞRULTUSUNDA İKİNCİ DÖNEMDEKİ DERSLERE DEVAM EDİLECEKTİR. 12. SINIF DÜZEYİNDEKİ ÖĞRENCİLERİMİZ ÇARŞAMBA VE PERŞEMBE GÜNLERİ TOPLAM 16 SAAT YÜZ YÜZE, GERİYE KALAN DERSLERİ İSE DAHA ÖNCEDEN DE OLDUĞU GİBİ ÇEVRİM İÇİ YAPACAKLARDIR. HER SINIF DAHA ÖNCEDEN DE OLDUĞU GİBİ HAFTA 40 SAAT DERS YAPACAKTIR.

                   GÜNCELLENMİŞ YENİ DERS PROGRAMIMIZA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN KOLAYCA ULAŞABİLİRSİNİZ.

AYRICA;

1-AN İTİBARI İLE TÜM DERSLERİMİZ ZOOM PROGRAMI ÜZERİNDEN YAPILACAKTIR.

2- DERS SAATLERİMİZ DAHA ÖNCEDEN OLDUĞU GİBİDİR VE PROGRAM ÇİZELGESİNDE DE VARDIR. BUNA GÖRE BİRİNCİ  DERS 08.30'DA BAŞLAYACAKTIR VE 5. DERS SAATİNİN BİTİMİ OLAN 11.40'DA 20 DAKİKA ÖĞLE YEMEĞİ  ARASI VERİLECEKTİR.  DERSLERİN BİTİŞ SAATİ 13.50'dir.

 

    1. DERS 08.30-09.00

    2. DERS 09.10-09.40

    3. DERS 09.50-10.20

    4. DERS 10.30-11.00

    5. DERS 11.10-11.40

 

    6. DERS 12.00-12.30

    7. DERS 12.40-13.10

    8. DERS 13.20.13.50

 

3- DAHA ÖNCE ÇEVRİMİÇİ/ONLINE DERSLERDE UYMAMIZ GEREKEN KURALLARI HATIRLAMA AMACI İLE AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIDAN TEKRAR OKUYUNUZ VE KESİNLİKLE KURALLARA UYUNUZ.

 

4-CUMA GÜNLERİ CUMA NAMAZINA KATILMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLERİMİZ O SAATTEKİ ÖĞRETMENLERİNE SÖYLEMEK  KAYDIYLA DİNİ GÖREVLERİNİ İFA EDEBİLECEKLERDİR. ÖĞRETMENDEN İZİN ALINMAK SURETİYLE GİDİLEN BU  DERSLERDE ÖĞRENCİMİZ "YOK" YAZILMAYACAKTIR.

 

5-MEB TARAFINDAN GELEBİLECEK YENİ GENELGELERDEN DOLAYI DERS PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLEBİLİR. BUNUN İÇİN ÖĞRENCİLERİMİZİN/VELİLERİMİZİN SİTEMİZİ ANLIK OLARAK TAKİP ETMELERİ ÇOK ÖNEMLİDİR.

 

6- YÜZ YÜZE DERSLER GEÇİCİ ÖĞRENİM YERİMİZ OLAN YUNUS EMRE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ'NDE YAPILACAKTIR.   ULAŞIM BİLGİSİ İÇİN AŞAĞIDAKİ KROKİYE BAKINIZ VE/VEYA AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIDAN ULAŞIM VİDEOSUNU İZLEYİNİZ.

Mrt

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİMİZİN 106. YILDÖNÜMÜNÜ EDEBİYAT ZÜMREMİZİN HAZIRLADIĞI PROGRAMLAR İLE BÜYÜK BİR COŞKU İLE KUTLADIK. ÖĞRENCİLERİMİZLE BİRLİKTE ŞEHİTLERİMİZİ VE ANAFARTALAR KAHRAMANI GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BİR KEZ DAHA ANDIK. ÜLKEMİZİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN GEÇMİŞTEN GELECEĞE, BU VATAN İÇİN ŞEHADET ŞERBETİNİ İÇMİŞ TÜM ŞEHİTLERİMİZİ BİR KEZ DAHA RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ. RUHLARI ŞAD OLSUN. AYRICA YİNE BU CENNET VATANIMIZ UĞRUNA GAZİLİK MERTEBESİNE ULAŞMIŞ TÜM GAZİLERİMİZİ DE SAYGI İLE ANIYORUZ.

Mrt

     ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 106. YILINDA BAŞTA GAZİ MAREŞAL MUSTAFA KEMAL ATATÜRK OLMAK ÜZERE TÜM ŞEHİTLERİMİZİ VE KAHRAMAN GAZİLERİMİZİ SAYGI VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ.